Barncancerfondens satsning på vuxna, f.d. barncancerpatienter

Barncancerfondens ”Maxa Livet” för nu vuxna överlevare

Jag har systematiskt försökt hålla mig undan allting som har med cancer och sjukdom att göra så länge jag kunnat, sedan jag inte fått den hjälp jag behövde de tidigaste åren efter cancern. Samma sekund som jag ser en bild på ett barn som är skallig och har gråaktig hud, då stänger jag ned bilden snabbt. Att förtränga något sådant stort som min behandling är dock i längden omöjligt, eller åtminstone inte hälsosamt. I mitt fall visade sig detta framförallt när jag fick depressioner.

Jag har alltid retirerat när jag mått sämre tidigare – denna gång gjorde jag motsatsen. Främst för att jag inte visste om jag skulle överleva, eller vilja överleva, ytterligare en sådan här svår depression.

Jag har under dessa månader ifrågasatt många saker. Inte minst sjukvården, men även hur media framställer cancer, att det alltid är solsken och blå himmel. Jag har också undrat varför Cancerfonden eller Barncancerfonden inte spridit denna information, varför dessa inte engagerat sig.

Jag var länge förvirrad över vart jag kunde vända mig för rådgivning eller hjälp. Jag är ju inte längre ett barn, men jag hade barncancer och fick problem på grund av detta. Det blev förvirrande och det hela slutade med att det verkade som att det inte fanns någon hjälp. Det kanske inte fanns det då, jag vet inte. Det faktum att jag inte klarade av att gå in på Barncancerfondens hemsida utan att få ångest gjorde det svårt att söka efter informationen själv.

Det visar sig nu oavsett att Barncancerfonden har en kampanj, Maxa Livet, som de nämnde i inslaget på Sveriges Radio P1. Jag vet fortfarande inte exakt vad det innebär, annat än att det är menat för de som fick cancer som barn men som nu är vuxna. Jag är väldigt glad över att det görs en satsning på oss som patientgrupp, det känns som någon form av ljus i en annars mörk verklighet. Även om jag inte vet till 100 % vad det handlar om så är jag 99 % säker på att jag vill deltaga.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.