Ljuset i slutet av tunneln – min depression förbättras radikalt

Efter tio månader av mörker

Jag fick I början av 2017 en svår depression, vars orsak i min mening var felaktig medicinering av min dåvarande husläkare. Huruvida detta stämmer får IVO avgöra – jag tänkte inte gå tillbaka i tiden och älta det som varit.

Jag har nu börjat trappa ned den antidepressiva medicinen jag fick för denna depression, Venlafaxin – och börjar må bättre. Jag tänkte bara förklara varför jag nu blir mindre deprimerad av att trappa ned en antidepressiv medicin, det låter underligt. Den senaste tiden, alltså ett par månader tillbaka i tiden, så har jag inte varit deprimerad egentligen. Problemet har istället varit Venlafaxinet jag fick mot depressionen. Jag mår bättre då jag fick så galet många biverkningar av denna medicin, bland annat dålig aptit, psykisk asteni (känsla av kraftlöshet), förvirring (detta kan förstås bero på andra faktorer, såsom hönshjärna), synrubbningar, muntorrhet, svettningar, en underlig känsla av att vara varm, viktuppgång. När jag nu trappar ned denna medicin börjar jag bli piggare.

Det känns skönt att kunna se ljuset i slutet av tunneln. Jag har en bit kvar, men nu är jag på bättringsvägen. Jag kommer fortsätta trappa denna medicin, snart blir jag kanske pigg nog att kunna promenera längre sträckor, åtminstone. De kilon jag gått upp blir jag av med, de första väldigt snabbt, sedan långsammare. Det är så det har varit vid varje depression jag haft – det gäller nu att blicka framåt.

I eldens spår blomstrar livet i askan

På många sätt har denna depression varit positiv för mig. Det fick mig att bli aktiv inom Maxa Livet, Barncancerfondens projekt. Jag hade aldrig skapat denna blogg, skrivit någon bok. Jag hade fått reda på via nyheterna om några år om de problem vi barncanceröverlevare ställs inför, och jag hade nog blivit chockad. Jag hade trots allt sannolikt fortfarande trott att jag var ensam.

Med detta sagt så är det värt att påpeka hur påfrestande en sjukdom som en allvarlig depression kan vara. Det känns som att alla de signalsubstanser som annars signalerar lycka i hjärnan helt försvunnit. Allt blir ett enda stort mörker.

Blogginläggens tema

Hitintills har mina inlägg oftast varit väldigt fokuserade på sjukvård. Det är inte så underligt då jag varit extremt sjuk nu i snart tio månader med en depression, utöver en hel hög andra problem. Depressioner kan bli allvarliga, och antalet människor som dör till följd av sin depression är alldeles för många.

Oavsett så känner jag allt mindre för att skriva om sjukvården på min blogg. Jag ger inte upp när det gäller mina hjärtefrågor. Det finns andra arenor för dessa frågor, som är bättre lämpade.

Vad ska jag då skriva om? Kikar man på andra bloggar skriver många om sitt jobb, resor, utekväll med kompisar, och så vidare. Även om jag börjar bli piggare kommer jag att ha ett tillbakalutat liv den närmaste tiden.

Det innebär förstås inte att jag bara sitter här hemma och inte gör något alls. Det innebär inte att jag inte har någon hobby. Det har jag. Jag gillar serier, filmer, spel, musik och teknologi. Jag har egna små projekt som jag kommer att skriva om.

Jag hoppas att det blir allmängiltigt nog för att alla ska uppskatta inläggen. Jag önskar, och kommer, att rikta mer resurser på att resa i framtiden, istället för sådana här projekt. (Någon som vill vara min resepartner?) Forskning visar att de som ”köper” upplevelser är lyckligare än de som köper prylar. Jag är alltjämt glad att jag haft förmågan och medlen att genomföra mina projekt, när jag inte kunnat resa.

Språk

Jag frågade er, mina trogna läsare, hur många som föredrar engelska kontra svenska på denna blogg, och fick som svar att de flesta, 80 %, är OK med engelska i någon form. Jag kikade dock oavsett på alternativa lösningar. Vad krävs av mig för att skriva på engelska och svenska? Jag har testat lite, och det har visat sig att svaret är, ”inte särskilt mycket”. Google Translate utgör en utmärkt grund, sedan är det bara att rätta det som blev knasigt. Det tar således inte många minuter, vilket var överraskande för min del.

Min blogg kommer därför hädanefter att skrivas på engelska och svenska. Jag har valt att inte använda två olika domäner. Istället kommer sidans URL sluta med /sv eller /en, beroende på vilket språk som valts. Jag orkar tyvärr inte översätta gamla inlägg, men jag kommer att redigera sidor de närmsta dagarna. Ni kommer få valet att välja i menyn till höger vilket språk som passar bäst. Språket ställer in sig på engelska automatiskt om ni använder en engelskspråkig version av en webbläsare. Jag är dock osäker på vad som händer när webbläsaren varken har engelska eller svenska som språk – det får visa sig!

Jag ska försöka att översätta sidorna så snart som möjligt, men ber om ert tålamod.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.