Depression, fatigue, virtuell verklighet och medicinsk cannabis

Depression, fatigue, virtuell verklighet och medicinsk cannabis

Jag är osäker på vid det här laget om det är tröttheten eller depressionen är det som är värsta. Kanske är det depressionen som gör mig trött? Eller är det tröttheten som gör mig deprimerad? Jag tar många mediciner – för många. jag tar mer än 14 olika/dag så jag byter nu till Apodos. Hur påverkar dessa mediciner mig?

Oavsett skäl så är jag groteskt trött och deprimerad, har dålig aptit, det känns som att jag har 40º C i feber, jag känner mig svag (psykologisk asteni), extrem muntorrhet och viktuppgång. Därutöver lite annat som jag inte tar upp här. Mycket av detta orsakas av den nya antidepressiva Venlafaxin som står för alla biverkningar jag nämner, förutom kanske tröttheten. Muntorrhet har jag många mediciner som ger, så där blev kanske Venlafaxin droppen som fick bägaren att rinna över.

Oavsett vad så är det inte jätteroligt att vara så pass trött att inte ens orka gå utanför dörren om det inte är absolut nödvändigt. Sedan har jag ett annat stort problem, nämligen att jag gått upp i vikt, ganska mycket. Jag har dålig aptit, men det finns vissa saker jag kan äta, de är emellertid sällan nyttiga. Jag har dock räknat kalorier, jag borde inte gå upp i vikt. Jag har gått upp sedan jag började med Venlafaxin, så det är sannolikt denna medicin, i kombination med den extrema fatigue jag just nu har som orsakar viktuppgången. Jag inser att det är svårt att förstå hur fatigue känns och att det kan påverka så mycket, men det gör det.

Jag vet att alla vill att det ska vara soligt ute, men inte jag. Det är deprimerande att vara inne när det är sol ute, och varmt som fan inne. Dessutom blir jag, som jag påpekat för länge sedan, understimulerad.

Maxa Livet, Ung cancer och virtuell verklighet

Jag har anmält mig till gruppsamtal som Barncancerfondens Maxa Livet anordnar. Jag deltar även en hel helg efter sommaren på ett något mer omfattande läger/träff. Jag försöker göra någonting konstruktivt, problemet är att det är sommar. Alla har ledigt, förutom jag, min depression och min smärta. Jag orkar inte vara ute, men jag vill uppleva någonting i alla fall…

Jag beställde därför igår Sony Playstation Virtual Reality, tillsammans med två Move-kontroller och Sonys kamera, som krävs för att det ska fungera. Jag får se om virtuell verklighet fungerar eller om det blir en total flopp, men jag börjar bli desperat trött på situationen jag befinner mig i. Skälen till att jag är där jag är gör det inte lättare, förstås.

Jag skriver på boken och bloggen så mycket jag orkar. Jag kommer tillbaka med kommentarer med åsikter om PS VR har någon positiv effekt för antingen min depression, trötthet eller annat! Jag är övertygad om att det är fler, främst från Maxa Livet (Barncancerfonden) eller Ung Cancer som kan ha nytta av detta. Sedan finns säkert många andra som har problem med fatigue, inte bara ”vi”.

Jag börjar som sagt dock att känna mig riktigt desperat att hitta en lösning. Depression, trötthet, tilltagande nervsmärta på grund av viktuppgång (viktuppgång i sig också), biverkningar till förbannelse, och inget slut i sikte.

Medicinsk cannabis, sluta tramsa och börja utveckla!

Jag började till och med titta på det nya läkemedlet baserad på cannabis, Bediol. Vi har redan läkemedel baserade på cannabis i Sverige, dessa kallas Sativex och, Marinol. Visserligen är dessa licenspreparat, men de går att få utskrivna.

 

Har medicinsk marijuana något att tillföra cancer, och f.d. cancerpatienter såsom de inom Maxa Livet eller Ung Cancer?

 

Melatonin var för övrigt också ett licenspreparat i Sverige under många, många år, till min psykiaters förtret. Det fanns nämligen Circadin, som innehåller melatonin, men som är en depottablett. Då Läkemedelsverket ansåg att det redan fanns melatonin i Circadin, så behövde man inte ha vanligt melatonin. Detta är så naivt och idiotiskt; de har mycket god insikt i vilken skillnad en depottablett har gentemot vanliga tabletter.

Melatonin är ett hormon som reglerar när/att vi blir trötta. Ofta vill man bli trött på kvällen då det är dags att sova, inte att effekten varar i 12 timmar. Om man inte har det behovet, men risken är att man förskjuter dygnsrytmen om detta hormon får ligga kvar för länge. Sedan kostade Circadin 500 kr/månad för mig, och det ingick inte i högkostnadsskyddet. Poängen är att vårt läkemedelssystem ibland är helt ologiskt, idiotiskt, till och med. För att få melatonin utskrivet var du tvungen att pröva allt, inklusive narkotikaklassade, beroendeframkallande sömntabletter. Istället för ett hormon som kroppen själv producerar…

Åter till medicinsk cannabis

Skillnaden är att Bediol inte är framtaget genom att extrahera olika substanser från en cannabisplanta, såsom den hallucinogena effekten som kommer från THC. Bediol är marijuana, men vars tillväxt kontrolleras stenhårt. Därför vet man hur mycket, bland annat, THC som finns i medicinen. Olika substanser i cannabis har olika effekter. Jag är medveten om att depression inte finns listat som indikator, samtidigt finns det andra studier som visat att det kan påverka depressioner positivt. Dock även negativt.

Det känns frustrerande att inte få prova, när jag testat all annan skit. Sjukvården ser hellre att jag tar tre narkotikaklassade preparat än ett enda. Sverige är så jävla envist också, vi har haft det här förbannade ”kriget mot droger” så länge nu. Vi kan ju inte förlora detta genom att erkänna att cannabis har vissa medicinska egenskaper efter allt negativt som sagts… Problemet är att så länge alkohol tillåts är kriget mot droger hopplöst förlorat.

Studier visar att det finns ett värde med marijuana inom medicinen, jag kunde potentiellt byta ut ett flertal mediciner mot ett enda preparat, som råkar ha fått ett dåligt rykte.

Jag fick 4mg Xanor (alprazolam) inför ett mindre ingrepp en gång. Detta var på den tiden där dessa preparat hade effekt på mig, utan att jag behövde överskrida maxdosen. Jag blev lika påverkad som om jag druckit mig stupfull, med en halvliter Vodka.

Det kan man skriva ut, men detta? Nä.

Stora förhoppningar – på virtuell verklighet och Maxa Livet

Vi får se vilken effekt PS VR, och virtuell erfarenhet har i alla fall. Det är lagligt med virtuell verklighet, så länge man inte röker på in-game? Stora förhoppningar har jag i alla fall! Det samma gäller Barncancerfondens Maxa Livet, ni som har råd, donera pengar om ni kan. Genom denna terapi och dessa läger kommer de rädda många liv.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.