Svensk sjukvård, IVO och förkylningsläkare

Detta är en översättning av Google Translate. Med mitt nya projekt har jag inte tid att översätta.

Orsaken till min depression –  Förkylningsläkare

En förkylningsläkare är vad jag kallar till en doktor, i allmänhet en läkare som inte kan hantera allvarligare fall. Det betyder ”vanligt kallläkare”. Min depression började tidigt i år när min läkare ”hjälpte” mig att sluta med min anti-ångestmedicin som jag hade från en tidigare depression. Det är tyvärr det enda läkemedlet som fungerar under dessa perioder. Jag skäms inte över att vara på antidepressiva men jag är ovillig att ta upp denna typ av medicin. De flesta av allmänheten inser inte att det finns många former av missbruk, fysiskt och mentalt. Om du har varit på sjukhus under en längre tid av tid som tar emot höga doser av morfin, kommer de att minska dosen gradvis. Beroende på hur länge du har varit på det, kommer de att göra det långsammare. Det beror på att du har en fysisk beroende, din kropp är övertygad om att det behöver detta ämne att fungera. I grund och botten får jag inte högt, men tar mediciner som är beroendeframkallande kommer att orsaka ett beroende av detta ämne.

Hur som helst skulle jag bli bättre, jag fick lite energi tillbaka men det varade inte länge. Jag har nämnt hela denna sak på min blogg i en serie av inlägg.

I detta fall hjälpte min läkare mig genom att bryta all kontakt efter att jag tog det sista pillret. En mycket beroendeframkallande medicin mot ångest och han övergav mig under den svåraste fasen. Jag rapporterade detta till IVO  (flera språk), en svensk myndighet som har till uppgift att undersöka fel i vårt vårdsystem och korrigera dem.

Bryt kommunikation helt när jag tog det sista p-piller, medan tidigare dosminskningar följdes upp, är OK, i enlighet med svenska lagar.  De sade att det faktum att jag kände att jag inte fick tillräckligt stöd, som enligt en lag som jag borde ha haft, var något att notera. Ändå kritiserade de inte hur jag fick ”hjälp” att sluta med medicinen. I huvudsak betyder det att de kunde göra det igen och inte få några anmärkningar. Fantastiskt hur inkompetenta läkare får vara samtidigt som de följer svenska lagar.

En ny stridsärr, jag ska bära stolt, påminner mig om att aldrig ge in

Min doktor gick inte helt ur kroken självklart, han borde ha skickat mig till en specialist tidigare, enligt. Han följde aldrig upp hänvisningen till denna specialiseringsenhet när jag också skickades dit, vilket de borde ha. De hade ingen aning om vad som hände efter denna hänvisning. Som ett resultat måste de ändra sina protokoll. Men vad är så patetiskt med IVO och deras utredning är att de ens tog upp dessa speciella kliniker. Som jag nämner i ett av mina inlägg, samma tre dagar efter att jag bytte läkare, stabiliserades min situation. Jag behövde ingen specialist, jag behövde en behörig läkare, som inte var en ”förkylningsläkare”. Självfallet skulle jag ha hjälpt om de hade en klinik för att följa upp överlevande, så på ett sätt borde jag ha haft en specialist från början. På det sättet, även om de inte är super kompetenta, är det åtminstone deras specialitet.

Men genom att säga att det är OK att gräva en patient som han gjorde med mig, så kanske de inte ändrar sina rutiner för denna specifika sak, vilket är sorgligt. Elva månader av mitt liv, en hård kamp mot en depression, minskar på grund av medicinerna och oförmågan att träna. Allt detta kunde ha förändrats om de plockade upp telefonen ett par dagar per vecka. Jag förväntade mig abstinenssymptom, men då kom panikattackerna, ångest. Jag trodde att det varnormal, jag hade inga möten med min läkare och han var bokad för tre veckor. Denna typ av medicinering ska hanteras av en person, och tillsammans med min bakgrund går det svårt att gå till en okänd läkare. Jag var tvungen att slutligen. Jag gick från att sluta med detta läkemedel under plågsamma fem veckor eller så, sedan behöva börja med dem igen vid en högre dos och nya antidepressiva medel. Bra.

Jag har tagit upp det här med en läkare som arbetar som smärtstillande specialist och även på missbrukskliniken, och när jag berättade för henne om detta tillvägagångssätt, sa hennes suck och mumlande kommentar allt. ”Helt makalöst …”, på engelska, ”Helt fantastisk …” Jag var säker på att det var meningen att de skulle behöva ändra sina rutiner mer drastiskt. De gjorde det inte. Vad detta innebär är att den här läkaren kan är fri samma misstag igen, och alla andra läkare som bor. Denna depression kunde ha undvikits med korrekt vård, med otillbörlig vård, det var oundvikligt.

Allt jag behövde var att få lite uppföljning, som jag hade med tidigare minskningar av medicinen med samma damnare. Hur kan det anses vara OK att ha regelbunden kontakt under processen att sluta med medicineringen, och då, när jag nådde slutfasen, den mest känsliga, stannar han plötsligt?

Jag har åtminstone något av det. Jag skriver om det här eftersom det är en stridsärr du inte kan se, men en som jag ska visa med stolthet. En dag kommer lagarna att förändras, överlevnadens vård kommer att få vård som skräddarsys för dem. Jag behöver inte hantera ”förkylningsläkare”.

Privatisering av folkhälsovård och apotek i Sverige

Vad som är så ledsen är att det här är en privat vårdklinik, finansierad av statliga medel. Du ser för många år sedan att den dåvarande regeringsparten (Moderaterna, Moderaten, högerpartiet) hade en brandförsäljning. De sålde bort apotek, alla former av vård, inklusive vård.

Detta hjälpte inte patienterna, åtminstone inte de som behöver många mediciner. Nej, jag ser det som ett ideologiskt uttalande, för att inte hjälpa mycket sjukare patienter. ”Vi tror inte på folkhälsan.” ”Vi kan inte ha monopol på apotek.” Jag vet ett monopol låter illa, men tänk på att ingen svensk måste betala mer än cirka 200 € per år för läkemedel – resten betalas av staten. Det var ett monopol att se till att allt fungerade som det borde, varje steg i vägen.De hade ett gemensamt system för logistik och lager. Du kan beställa ett läkemedel i norra Sverige och få det skickat till en i södra södern – det kommer fram nästa dag. Om vi ​​skulle löpa lite på vissa mediciner, som inte hänt ofta, kunde de skicka lager mellan apotek över hela landet. Idag finns det troligen hundratals olika apotek som ägs av olika företag, många har bara ett apotek i staden. Det finns ingen delad inventering – om de är ute av mediciner, kan du bara beställa att hämta det senare, om det är samma kedja av apotek. Det är fortfarande jävla staten som betalar för våra mediciner också, och de receptfria artiklarna som de säljer kan vanligtvis köpas på andra ställen.

På åtta år rivade de vad som hade tagit årtionden att bygga upp. Jag skulle kalla detta förräderi, förråda allt som Sverige skulle stå för. 

Det finns flera goda människor kvar på denna klinik, min nuvarande läkare, min nuvarande psykolog samt flera sjuksköterskor och några stycken andra läkare som jag känner till. Men när den ansvarige personen är lika inkompetent som han är, fruktar jag att många kommer att flytta ifrån denna klinik igen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.