Capio VC: Vid plötslig sjukdom får du betala straffavgift

… Eller komma in oavsett smittrisken – inte prioriterad, enligt anställd på Capio Sävja Vårdcentral.

Uppdaterat 2018-01-08. Svar från en chef.

Detta är inte hyperboliskt. Blir du sjuk och inte kan meddela Capio Vårdcentral Sävja senast 24 timmar i förväg, då får du betala straffavgift, eller som de kanske vill uttrycka sig, patientavgift + fakturering (som inte ingår i högkostnadsskyddet) eller åka till vårdcentralen, oavsett om du är smittsamt sjuk eller ej. De kanske skulle hävda att de värnar om sina patienter och vill undvika onödig smitta. Deras agerande har hittills inte påvisat detta. Detta i kombination med vad den anställde på Capio sa gör detta till att det faktiskt är så att det inte är prioriterat.

Jag: Det är alltså, när man får, man alltså räkna med att få betala det här… (Receptionist: Mm, ja jamen) Jag: ”… och smitta ned andra på Capios vårdcentraler?” (Receptionist) ”De få gånger det inträffar, då får man ta den kostnaden.”) (Min bror: ”Eller så gör man inte det.”) (Receptionist: Men, men men, normalt sett, om man säger så här, får man en sådan här faktura när man inte kan komma, då får man en sådan här faktura, man får betala den och se glad ut.”

För de som tänker: ”Men detta gäller för alla landsting, eller alla mottagningar i Uppsala”. Nja… 

Har du bokat en tid hos oss, glöm inte att höra av dig senast 24 timmar i förväg om du inte kan komma. Annars kan du få betala en avgift

1177

Jag kontaktade landstinget, som förklarade att det är upp till den enskilda vårdcentralen hur de vill hantera detta. Hitintills är det alltså så här man valt att göra i mitt fall, just nu, hos Capio Vårdcentral Sävja, att kräva pengar för uteblivna besök. Jag har varit sjuk i 15 år, och detta är första gången jag får en faktura för en missad tid. Det händer inte ofta, inte med tanke på hur många besök jag har, men det har hänt några gånger. De flesta vill dock inte sprida smittan vidare och inser att kostnaden för det missade besöket väger upp för smittrisken – det är bäst för alla om du stannar hemma under förkylning/kräksjuka, om du inte måste träffa läkare för detta. Logiskt! Förutom för de som bryr sig mer om att få in pengar för uteblivna besök än sina patienters hälsa.

Dolda kostnader i sjukvården

Jag vill även nämna några saker som många blir förvånade över de gånger jag talar om det. Det finns många ”dolda” kostnader inom modern, svensk sjukvård. Ett läkarintyg till vad det än må vara (förutom Försäkringskassan, och FK enbart) kostar runt 1300 kr/timme det tar att skriva. De flesta gånger detta nämnts för min del har summan varit runt 500 kronor. per intyg. Detta ingår inte i högkostnadsskyddet. Behöver du då styrka behov av mediciner i flytande form vid flygplansresa till icke-Schengen länder, då kostar det 400. Vill du ha intyg för att få särskilt tandvårdsbidrag på 600 kronor/året (eller halvåret), då kostar det 400 kronor. Sedan är det långt ifrån alla mediciner som ingår i högkostnadsskyddet, och det händer förvånansvärt ofta.

En annan sak som gör att det svider när jag detta inträffar är detta: den ersättning jag nu fått från FK, som jag fick strida för, efter skatt, ligger på… 6600 kronor/månad. Jag kan ansöka om någon form av bostadsstöd (bidrag, ersättning eller vad det må heta). Max 5000 kr per månad, delat på antalet som bor i lägenheten. I vårt fall fyra. Det lämnar cirka 7600 kronor. Min mor, som jag nämnt på bloggen tidigare, fick cancer tre månader efter mig. FK tvingade ut henne i arbete för tidigt, hon fick en allvarlig hjärtmuskelinflammation och får precis som jag idag sjukersättning. Hon kan inte, och ska inte behöva, försörja mig. Mat och hyra kostar, och således blir det inte mycket kvar.

”Det är bara att betala och se glad ut.” Jo, visst…

Det bästa för min hälsa

Allt detta från mitt plötsligt tillskott av energi för ett par veckor sedan, när jag kommit hem från Rumänien, då jag cyklade för första gången på ett år. Jag gjorde detta dessa två planerade besök, hos en dietist och psykolog. När man inte haft den känslan av att kunna göra något liknande som att cykla i ett år, då tar man chansen när den kommer. Det det rätta beslutet för min hälsa, utan tvekan. Jag bevisade för mig själv att jag nu klarar av detta. När jag kom hem trodde jag dock att jag skulle kräkas. Jag trodde att jag blivit magsjuk, men var medveten om att det även kunde bero på cykelturen..

Jag bad dock min bror att vara ärlig med vårdcentralen och säga att jag även, för första gången på ett år, cyklat, och att det kunde ha varit orsaken till illamåendet. Samtidigt har jag aldrig mått så illa av att motionera. Men, det kunde ha varit något allvarligare, som ingen vill bli smittad med. Varför ta den risken för ett besök till dietist och psykolog? Vad får jag ut av det, kan man fråga sig. Även om jag inte smittade så var jag spyfärdig och helt slut i två timmar.  Sedan gick det över. Jag undrar om de agerat på samma sätt om jag faktiskt hade vinterkräksjukan…

1177  ger rådet till patienter att inte besöka vårdenheter om man misstänker/har vinterkräksjukan. Behöver man träffa läkare, vill de att detta arrangera i förväg i syfte att minimera smittorisken. Enligt den anställde på Capio Sävja Vårdcentral är det inte inte bara OK, utan policy – om man vill slippa betala straffavgiften, som inte ingår i högkostnadsskyddet.

Cykelturen var det bästa för min hälsa vid tillfället, och för min framtid. Det går inte att planera sådana här saker. Om det var det bästa för min hälsa (och potentiellt andras, om jag var smittsamt sjuk), varför tar man då ut en straffavgift? 

Receptionisten förklarade först att hon inte rår för det – självklart är det så. Det är chefen som gör det. (Jag har mejlat denne för en kommentar men har ännu inte fått något svar, inlägget uppdateras vid ev. svar.) Uppdaterad: Jag har fått mejlet besvarat, det finns här.

Jag förstår varför denna avgift finns. Minst två läkare har de senaste sex månaderna varit förvånade över att jag svarat så snabbt på telefon vid telefontider. För mig är en telefontid precis lika viktigt som andra besök, så jag vaktar telefonen. Så är det inte för andra patienter, som jag fått höra. Det är trist. Det finns mycket lite jag kan göra åt det dock. Jag tar tider som dessa på allvar, med eller utan straffavgifter. Det finns inte ens någon straffavgift för uteblivna telefontider vad jag vet…

Senast jag blev sjuk och inte kunde komma till mitt besök (om det var onkologen, psykiatrin eller endokrinologen minns jag inte) så var de tacksamma att jag ringde istället för att komma och smitta ner dem. Jag var i min tur tacksam för att jag slapp åka in med cirka 39° C feber, och inte bli tvingad att betala det besöket. Som för övrigt hade kostat mig mycket, mellan 300-400 kronor om jag minns korrekt.

Detta är inte första gången jag får problem här, förstås. Jag skrev om detta innan resan till Litauen. Jag ville ha ett läkarintyg för mina mediciner, jag kände att jag inte var bekväm att resa med inte färre fyra olika… särskilt klassade läkemedel. Jag fick en tid till en husläkare jag anmält till IVO – via Mina Vårdkontakter, online. Jag kände att det var OK, han lär ju kunna engelska åtminstone… Chefen ringer och avbokar tiden åt läkaren, just då jag anmält läkaren till IVO, och jag får en tid hos honom. Fast ändå inte. Det blev bara en massa strul, läkaren lägger sist all skuld på mig, påstår att jag slösat deras tid. Det var de som avbokade tiden.

Man kan sammanfatta detta som följande

Hade jag kunnat planera detta, då kunde jag ha agerat annorlunda. För er som läst min blogg under 2017, ni som vet vad jag gått igenom, vet att detta inte gick att planera. Det är synd att jag missade två tider, som andra patienter kunnat få nytta av. Å andra sidan har detta lyft mig rejält, vilket kommer att leda till färre besök i framtiden.

Det sitter ibland en vädjan till patienter att inte komma in om man har ovanstående symptom.

Det bästa för min hälsa var att agera som jag gjorde. Jag kunde inte planera detta. Det här tillskottet av energi som fick mig att vilja cykla, det hade jag inte upplevt på ungefär ett år, på grund av en svår depression. Jag mådde sedan för dåligt under ett par timmar efter denna cykeltur för att gå till dessa besök. Jag låg med en hink och försökte att inte kräkas (med tanke på alla mediciner som då följer med ut…) Jag gjorde det bästa för min hälsa, potentiellt andra personers hälsa. Alla var vinnare, i längden.

Förutom Capio Vårdcentral Sävja.

Svar på mejlet till en ansvarig chef på Capio.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.