FAQ

Jag skriver här en FAQ för de vanligaste frågorna jag fått via mejl. Om ni har några andra frågor, skicka ett mejl till erik.sturesson@livetefterbarncancer.

Q: Hur hittar man inlägg som är lite äldre? 

A: För att läsa mina inlägg, titta på menyn till vänster och klicka på ”Inlägg”.  Om du läst alla de senaste men vill ha fler, klicka på bilden till höger, ”Randomiserat inlägg” – ett randomiserat inlägg kommer då att visas. Jag har många inlägg som fortfarande är relevanta! Du kan även använda min sökfunktion, det är Google CSE jag använder, custom search engine. Den söker enbart denna blogg och är driven av Google.

För att läsa mina inlägg, titta på menyn ovanför och klicka på ”Inlägg”.  Om du läst alla de senaste men vill ha mer, klicka på bilden till höger, ”Randomiserat inlägg” – ett randomiserat inlägg kommer då att visas. Jag har många inlägg som fortfarande är relevanta!

Q: Vad heter ditt tema på bloggen?

A: Temats namn står längst ned på hemsidan, Temat heter Septera och företaget bakom temat heter Cryout Solutions, temat har stöd för avancerade funktioner och är gratis*. Det är ett av få företag som inte tar betalt för avancerade teman. De har ingen nedbantad gratisversion som saknar 90 % av alla funktioner. Ett tema som detta kan utan problem kosta hundratals kronor, eller mer. De flesta teman har en gratisversion, något jag snabbt märkte precis när jag gick över till WordPress.

Allt som oftast stod det i beskrivningen om alla funktioner temat hade, vilket innebar att en sökning på WP:s egen marknad gav hundratals träffar. Problemet var att det var en gratisversion av temat,, som inte inte innehöll alla dessa funktioner jag sökte efter. Jag gick på ett flertal sådana nitar innan jag insåg hur utbrett detta fenomen är på WP, både gällande teman men även plugins. Ett tema påstod att det hade möjlighet att placera tillägg till vänster, höger, nedanför och ovanför inlägget. I gratisversionen kunde man ibland inte ens välja mellan höger och vänster.

*Jag har nu skrivit att temat är gratis, att det inte har någon handikappad gratisversion.. Det finns ett undantag även med detta tema, något som är ett irritationsmoment i sammanhanget. Vana WP-användare har sannolikt insett detta och instämmer. Vad är det då som kostar, vad är brasklappen? Personlig kundservice i ett år, där du kan få svar snabbt på frågor. Temat är dock lika lätt att använda som andra teman, så detta är ingenting nödvändigt. Sedan får man hjälp hjälp att ta bort länken i botten som lyder ”Powered by WordPress and Septera”, eller liknande. Detta är det enda som kostar pengar. Ett tema kostar $25, alla nio teman gjorda av Cryout Solutions kostar $56, om man vill ha support i ett år, eller ta bort länken.i botten permanent.

Några kanske känner att detta innebär att temat inte är gratis. Det måste dock ses utifrån sammanhanget. Avancerade teman är dyra i WP, ett tema med alla dessa funktioner kostar minst 500 kronor, ibland mer, ibland per år. Sett från detta perspektiv känner jag att ordet gratis är applicerbart. Tro mig, när du installerat det tionde temat som visar sig vara en gratisversion som saknar alla funktioner du sökte efter, då kommer du hålla med mig.

Q: Vart får du tag på bilderna till temat?

A: Bilderna till temat, samt även för de senaste inläggen har kommit antingen från https://,/ eller så har jag gjort dessa själv. Alldeles för länge gjorde jag som ”alla andra”, jag sökte på Google och kopierade. Med andra ord plagierade jag. Jag såg mest bilden som ett sätt få en snyggare preview, inget mer. Det är oavsett ganska svinigt med tanke på nästa fråga…

Q: Varför står det att innehållet är skyddat av Digiprove och vad innebär det?

A: Det är ett sätt att visa vem som först publicerade någonting på Internet. Det gör inte innehållet mer skyddat än annars. Så länge källan angivs är det tillåtet att använda kortare stycken av en text. Jag vill undvika att det jag skriver publiceras av individer som crawlar, alltså söker igenom andra bloggars innehåll och kopierar rakt av. Om det mot förmodan skulle vara så att Google indexerar deras post innan min indexeras kan jag framstå som den som plagierat.

Q: Varför har du inte ett vanligt WordPress-konto? Kostar det inte att köpa en egen hemsida? Finns det några fördelar?

A: Jag började att blogga på Blogger, men kände att jag ville byta av flera orsaker. Dels då jag själv inte hade kontroll över det jag skapade. Blogger kunde plötsligt och utan förvarning stänga ned kontot. Alla läsare skulle då försvinna snabbt då de inte vet vart jag tog vägen, samtidigt som min så kallade SEO skulle försvinna. Jag skulle inte kunna dirigera om från Blogger. Sedan är det roligt att ha en ”egen” hemsida, även om jag inte har servern hemma. Det tillkommer mejlkonton och annat.  Framförallt så är det dock det faktum att jag har kontroll över det jag skapar, med egna kopior, webbadresser jag äger själv, mer frihet att använda verktyg som inte ingår annars. Jag ser det även som utbildning, det finns mycket jag inte kan om detta. Nackdelen är att det kostar, men det är inte jättedyrt. En webbadress kostar ett par hundralappar över en tid och tjänsten är inte jättedyr heller.

Q: Din sjukdomskarta ser underlig ut. Alltså, är du säker på att alla dessa problem kommer sig av cancern?

Det går aldrig att kategoriskt säga att det definitivt beror på cancern och behandlingen, men det är det rimligaste. Det ter sig mer sannolikt att det är en komplikation från behandlingen än att det bara spontant uppstod. Det vore absurt att säga att det är lika stor chans att de sjukdomar jag har fått skulle ha uppstått ”naturligt”. Kanske hade jag fått någon av de sjukdomarna som står på kartan, vem vet. Min önskan har länge varit att få tillgång till ett parallellt universum, som är identiskt med vårt egna. Då kunde jag ändra variabler och se vad som hade hänt annars. Tyvärr fick jag ingenting sådant av jultomten denna jul heller… Testa att ta bort ”cancer = behandling” i mitten. Tänk sedan efter om det är logiskt, med tanke på hur frisk jag var innan jag blev sjuk, att cancern inte är grundorsaken.

Q: Varför är så många sidor på engelska?

A: Jag började att skriva på engelska – det var ett misstag. Jag ansåg att det fanns ett behov av att tala om dessa komplikationer även utanför Sveriges gränser. Jag kände dessutom att jag inte skrivit på engelska på så länge att jag ville göra det. Jag började känna mig rostig. Jag tänkte även att svenskar är bra på engelska, vilket vi är. Det blev oavsett tyvärr svårt att nå ut till många svenskar. Detta framförallt då jag använde medicinska termer på engelska, som somliga inte ens visste vad de hette på svenska. Engelsktalande personer hade andra problem, nämligen att de kände att det blev förvirrande när jag talade om svenska organisationer, som Försäkringskassan.